Imetamisnõustamisest ma juba kirjutasin, nüüd on kogemusnõustamise kord. Sellest postitusest saad teada, mis on kogemusnõustamine ja mida kogemusnõustaja teeb, kuidas minust kogemusnõustaja sai (lühidalt, sest see lugu on pikk) ja millal võiks minust kogemusnõustajana sinu jaoks abi olla.

Kogemusnõustaja on inimene, kellel on isiklik kriisi läbimise kogemus ja on läbitud koolitus. Mina läksin koolitusele peale enneaegse lapse sündi. Ma teadsin juba peale lapse sündi temaga haiglas olles, et kunagi ma midagi teen, sest see ei pea nii raske olema. Koos teiste imeliste emadega sündiski MTÜ Enneaegsed lapsed ja koolitatud me saimegi.

Kogemusnõustamist võib olla väga erinevat olenevalt nõustajast ja inimesest, kes nõustamist soovib. Kogemusnõustaja võib, aga üldse ei pruugi rääkida oma isiklikust kogemusest. Kogemusnõustaja on selleks, et:

 • kuulata sinu lugu
 • olla toeks olemasolemisega
 • ära kuulata need mõtted ja tunded, mida võib-olla pole julgenud enne kõva häälega välja öelda
 • jagada praktilist infot
 • jagada oma lugu ja praktilist kogemust.

Seega mina olen selleks, et sul oleks turvaline koht, kus saad kõik välja rääkida, mis üle ääre ajab või sees valu teeb ja ma pakun sulle tuge, aitan sind praktilise info ning kogemusega.

Oma kogemusest tean, et lisaks kõigele imelisele võib emadus olla ka väga kurnav ja hirmus ning võid tunda end läbikukkununa, saamatuna ja mitte piisavalt emana. Mõnikord on kõike liiga palju ja tahaks kellegagi oma mõtted, hirmud ja tunded läbi rääkida.

Nõustan näiteks järgnevates olukordades:

 • lapse enneaegsus (või ka lapselapse, õe/venna või mõne teise lähedase enneaegsus)
 • kuidas olla toeks raskes olukorras lähedasele
 • raske sünnituskogemus
 • raske imetamiskogemus
 • emadusega seotud süütunne või hirmud
 • “ma pole hea ema” ja “kõik teised saavad nii hästi hakkama, aga miks mina mitte”
 • tahad lõpetada oma laste peale karjumise
 • kui enam ei jaksa ja emadus ei paku rõõmu
 • emadus ja töötamine

Me võime kokku saada korra või mitu korda. Me võime kokku saada sinu juures või minu juures. Me võime hoopis kirjutada või rääkida skypes. Kõik saame omavahel kokku leppida.

Ma olen sulle toeks selleks, et saaksid tunda lapsevanemaks olemisest rõõmu.

Marianne

Autor
Marianne Tobro

Peretoetaja, doula

Kuupäev
09. 11. 2017

Telli teavitus uutest postitustest

Kellelegi ei meeldi spämm. Ma ei saada sulle jama.

Blogi

Praktilised nõuanded imetamisest ja emadusest
Millal on beebi võimeline öösel magama?

Autor: Marianne Tobro

Kuupäev: 06. 01. 2020

Millal on beebi valmis öistest söömistes loobuma ja magama öö läbi? On see mingi kindel vanus või kaalunumber? Kas peab ootama kuni ta ise öisest söömisest loobub?

Manipuleerivad ja halbade harjumustega beebid

Autor: Marianne Tobro

Kuupäev: 30. 12. 2019

Beebid manipuleerivad? Rinnal uinumine on halb harjumus? Beebi kasutab sind lutina? Beebi on rinnast sõltuvuses?

Ma tegin oma lapsele unekooli…

Autor: Marianne Tobro

Kuupäev: 19. 11. 2019

Minu lugu sellest, kuidas ma oma lapsele unekooli tegin ja miks lapse kaissu võtmine ainsa soovitusena pole piisavalt hea.